Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Зехтинът – божествен елексир и дар от природата

Сподели:

Ползите от зехтина и правилната му употреба

Ползите от зехтина са познати още от древността. Предполага се, че маслиново олио е било добивано преди 3500 години още по време на минойската цивилизация на остров Крит. Там са открити доказателства довели до твърдението, че това е мястото където са били култивирани първите маслинови дървета.

olives-357849_1280

Маслиновото дърво, това вечнозелено и плодоносно дърво, е било от решаващо значение за социалоното, културно и биологично развитие на народите от средиземноморския регион. Името му произлиза от гръцката дума “elaia“. Това дърво е мощен и първичен символ неразривно свързан с културата на цар Минос, „златната Микена“, Омир, Платон и Аристотел, Александър Велики и Византия. То е било идентифицирано в продължение на хиляди години със селските традиции и ритуали на трите полуострова на Южна Европа, но не е оставил незасегнати и народи от Мала Азия и Северна Африка, тъй като се счита за свещено дърво във всички монотеистични религии на Средиземноморието.

olive-oil-1596417_1280

Зехтинът е Божествен дар за гърците. Според мита, маслината е била свързана с мъдростта, честната игра, смирението на молещия, блясъка на празничните ритуали, свещеното гостоприемство, милостта, силата и изобилието. Зехтинът, скъпоценният сок от плода на маслиновото дърво, който Омир описва като “течно злато” и Хипократ като “голямо лекарство”, все още царува и до днес над всички други мазнини и масла в качествени диети и изкуството на висшата кухня, благодарение на уникалния си аромат, превъзходния вкус и ползите за здравето.

Днес зехтинът е познат и използван в цял свят и е национален продукт на Гърция, Испания и Италия. Използва се главно за овкусяване на салати, както и за разкрасителни процедури за кожата и косата. В търговската мрежа може да се открият няколко разновидности на зехтина, които се отличават с различни качества и приложения.

Екстра върджин зехтин (extra virgin), у нас познат като нерафиниран, или студено пресован

Думата “virgin“ идва от английски език и означава непокътнат. Това е маслото с най-високо качество – 100% маслинов сок. Има най-добър вкус и аромат.  Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства и това е първото масло, което се извлича  чрез студена механична екстракция на маслините. За да бъде сертифициран един зехтин като Екстра върджин трябва:

 •  да идва от първото пресоване на пресни маслини, обикновено в рамките на 24 часа от прибирането на реколтата
 • да бъдe извлечен чрез нехимични, механични средства и без използване на прекомерна топлина, по-специално под 28 ° С
 • нивото му на свободни мастни киселини или киселинност  да бъде по-малко от 0,8%
 • да бъде без дефект – с перфектен вукс и аромат

Използва се овкусяване на салати, паста, за консервиране на маслини. Добре е да се консумира суров и да не се подлага на термична обработка.

Върджин зехтин (virgin olive oil)

Той също идва от първото пресоване и има високи качества. Но киселинността му е по-висока-обикновено до 2%. Различава се от върждин зехтина по интензитетът на аромата му и по това, че вкусът му е по-мек. Отново е добре да се консумира в сурово състояние.

Смес Зехтин (оlive oil)

Получава се от смес на рафиниран зехтин и екстра върджин зехтин. Обикновено съотношението е 4:1. Киселинността е не повече от 1,0 %.

Рафиниран зехтин 

Това са маслинови масла, които са били пречистени чрез използване на агенти като киселини, основи и топлина за извличане на колкото се може повече масло от маслиновия пулп, който остава след първото пресоване. Резултатът е по-тлъсти и по-кисели масла, които нямат вкус, аромат и естествени антиоксиданти. Киселинността е не повече от 0,09%. 

Зехтин Помас (pomace) 

Това е най-ниската степен на маслиново масло, произведено от вторичните продукти от производството на екстра върджин зехтин. Маслиновите кожи, семената и пулпата се нагряват и останалото масло се екстрахира с помощта на разтворител. Използва се маслиново кюспе, от което вече е било извличано масло. Този клас маслиново масло е най-ниският и е значително по-евтин от останалите, поради което  и най-често купуваният. Използва се най-вече за пържене. 

Винаги избирайте зехтин с добро качество, с киселинност до 0,8% обозначена на опаковката, светъл цвят и с обозначен географски регион на производство. 

Като за финал бихме искали да споделим още няколко любопитни факта за маслиновото дърво:

 • Расте главно по крайбрежието на Средиземно море. 98% от производството на зехтин идва от страните от Средиземно море (Гърция, Италия, Испания, Турция, Мароко, Тунис).
 • Живее хиляди години.
 • През първите седем години маслиновото дърво не произвежда маслини.
 • От 7 до 35 години расте и става продуктивно.
 • От 35 до 150 години е в пълна зрялост и дава максимални добиви.
 • След 150 години неговият добив намалява, но продължава да нараства всяка година.
 • Само пет от 100 цветя произвеждат маслини.
 • Всяко дърво дава 20-30 кг маслини.
 • За производството на един килограм зехтин се изискват 4 до 6 кг маслини.

А повече за различните видове маслини може да откриете ТУК:

the-olives-4244522_1280

Ако рецептите ни ви харесват, подкрепете ни като ги споделяте с приятели, посредством бутоните по-долу. Каним ви също така да харесате страницата ни във Фейсбук и да виждате първи нашите рецепти. Линк към страницата на Вкусната ИграЕТО ТУК.

5/5 (1 Review)

12 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Отворени банички с късмети
Греяно вино с мед и малини / Raspberry Mulled Wine
Два вида коледни сладки, които всеки трябва да опита / Two Must Try Christmas Cookie Recipes
Коледно парти - елхи от гриловани кремвирши и кашкавал / Christmas Sausage Party
Сочни пикантни ребърца на фурна с бира / Roasted Tipsy Ribs
Лесен десерт с ябълки, тиква и овесени ядки / Spiced Apple & Pumpkin Oat Bowls