Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Зехтинът – божествен елексир и дар от природата

Сподели:

Ползите от зехтина и правилната му употреба

Ползите от зехтина са познати още от древността. Предполага се, че маслиново олио е било добивано преди 3500 години още по време на минойската цивилизация на остров Крит. Там са открити доказателства довели до твърдението, че това е мястото където са били култивирани първите маслинови дървета.

olives-357849_1280

Маслиновото дърво, това вечнозелено и плодоносно дърво, е било от решаващо значение за социалоното, културно и биологично развитие на народите от средиземноморския регион. Името му произлиза от гръцката дума “elaia“. Това дърво е мощен и първичен символ неразривно свързан с културата на цар Минос, „златната Микена“, Омир, Платон и Аристотел, Александър Велики и Византия. То е било идентифицирано в продължение на хиляди години със селските традиции и ритуали на трите полуострова на Южна Европа, но не е оставил незасегнати и народи от Мала Азия и Северна Африка, тъй като се счита за свещено дърво във всички монотеистични религии на Средиземноморието.

olive-oil-1596417_1280

Зехтинът е Божествен дар за гърците. Според мита, маслината е била свързана с мъдростта, честната игра, смирението на молещия, блясъка на празничните ритуали, свещеното гостоприемство, милостта, силата и изобилието. Зехтинът, скъпоценният сок от плода на маслиновото дърво, който Омир описва като “течно злато” и Хипократ като “голямо лекарство”, все още царува и до днес над всички други мазнини и масла в качествени диети и изкуството на висшата кухня, благодарение на уникалния си аромат, превъзходния вкус и ползите за здравето.

Днес зехтинът е познат и използван в цял свят и е национален продукт на Гърция, Испания и Италия. Използва се главно за овкусяване на салати, както и за разкрасителни процедури за кожата и косата. В търговската мрежа може да се открият няколко разновидности на зехтина, които се отличават с различни качества и приложения.

Екстра върджин зехтин (extra virgin), у нас познат като нерафиниран, или студено пресован

Думата “virgin“ идва от английски език и означава непокътнат. Това е маслото с най-високо качество – 100% маслинов сок. Има най-добър вкус и аромат.  Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства и това е първото масло, което се извлича  чрез студена механична екстракция на маслините. За да бъде сертифициран един зехтин като Екстра върджин трябва:

 •  да идва от първото пресоване на пресни маслини, обикновено в рамките на 24 часа от прибирането на реколтата
 • да бъдe извлечен чрез нехимични, механични средства и без използване на прекомерна топлина, по-специално под 28 ° С
 • нивото му на свободни мастни киселини или киселинност  да бъде по-малко от 0,8%
 • да бъде без дефект – с перфектен вукс и аромат

Използва се овкусяване на салати, паста, за консервиране на маслини. Добре е да се консумира суров и да не се подлага на термична обработка.

Върджин зехтин (virgin olive oil)

Той също идва от първото пресоване и има високи качества. Но киселинността му е по-висока-обикновено до 2%. Различава се от върждин зехтина по интензитетът на аромата му и по това, че вкусът му е по-мек. Отново е добре да се консумира в сурово състояние.

Смес Зехтин (оlive oil)

Получава се от смес на рафиниран зехтин и екстра върджин зехтин. Обикновено съотношението е 4:1. Киселинността е не повече от 1,0 %.

Рафиниран зехтин 

Това са маслинови масла, които са били пречистени чрез използване на агенти като киселини, основи и топлина за извличане на колкото се може повече масло от маслиновия пулп, който остава след първото пресоване. Резултатът е по-тлъсти и по-кисели масла, които нямат вкус, аромат и естествени антиоксиданти. Киселинността е не повече от 0,09%. 

Зехтин Помас (pomace) 

Това е най-ниската степен на маслиново масло, произведено от вторичните продукти от производството на екстра върджин зехтин. Маслиновите кожи, семената и пулпата се нагряват и останалото масло се екстрахира с помощта на разтворител. Използва се маслиново кюспе, от което вече е било извличано масло. Този клас маслиново масло е най-ниският и е значително по-евтин от останалите, поради което  и най-често купуваният. Използва се най-вече за пържене. 

Винаги избирайте зехтин с добро качество, с киселинност до 0,8% обозначена на опаковката, светъл цвят и с обозначен географски регион на производство. 

Като за финал бихме искали да споделим още няколко любопитни факта за маслиновото дърво:

 • Расте главно по крайбрежието на Средиземно море. 98% от производството на зехтин идва от страните от Средиземно море (Гърция, Италия, Испания, Турция, Мароко, Тунис).
 • Живее хиляди години.
 • През първите седем години маслиновото дърво не произвежда маслини.
 • От 7 до 35 години расте и става продуктивно.
 • От 35 до 150 години е в пълна зрялост и дава максимални добиви.
 • След 150 години неговият добив намалява, но продължава да нараства всяка година.
 • Само пет от 100 цветя произвеждат маслини.
 • Всяко дърво дава 20-30 кг маслини.
 • За производството на един килограм зехтин се изискват 4 до 6 кг маслини.

А повече за различните видове маслини може да откриете ТУК:

the-olives-4244522_1280

Ако рецептите ни ви харесват, подкрепете ни като ги споделяте с приятели, посредством бутоните по-долу. Каним ви също така да харесате страницата ни във Фейсбук и да виждате първи нашите рецепти. Линк към страницата на Вкусната ИграЕТО ТУК.

12 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel