Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Защо да предпочетем сладките картофи пред жълтите

Сподели:

Картофите безспорно могат да се нарекат любимото ястие на малки и големи. Могат да се приготвят по различни начини и присъстват на нашата трапеза и  в делник и в празник.

Картофът е бил култивиран между 8000 и 5000 г. Пр. Н.Е. в Южна Америка ( днешно Перу и Боливия). От тогава се разпространява в цял свят и се превръща в основна култура в много страни. В Европа картофите се пренасят от испанските конквистадори през 1532г., но тогава все още не осъзнавали важността и богатството на картофите и ги отглеждали само като храна за добитъка. Днес картофите са петата най-важна култура в световен мащаб след пшеницата, царевицата, ориза и захарната тръстика. Познати са вече над 200 сорта картофи, които се отличават с различна текстура, цвят, съдържание на нишесте и начин на приготвяне.

В днешната статия ще разгледаме по-конкретно сладките картофи и обикновените, по-често използвани в нашата култура, жълти картофи. И двата вида са грудкови кореноплодни зеленчуци, но се различават по външен вид и вкус. Произхождат и от отделни растителни семейства, предлагат различни хранителни вещества и оказват различно влияние върху кръвната ни захар.

 

Сладките картофи се отглеждат в цял свят и имат различни цветове – от оранжево-жълто до бяло и тъмно червено до лилаво. Имат различен вкус, форма и текстура. Богати са на витамини, фибри, минерали и антиоксиданти. Могат спокойно да се добавят в нашата диета. В сравнение с жълтите, сладките картофи съдържат:

  •  по-голямо количество витамин А
  •  по-голямо количество витамин С
  •  по-малко нишесте
  •  повече фибри
  •  по-малко въглехидрати
  •  по-голямо количество манган и калции

Честата им консумация оказва ползотворен ефект върху зрението, подобрява храносмилателните процеси, намалява риска от рак и диабет от тип две.

ВАЖНО! – Когато обаче се пържат трябва да се има предвид, че калориите им се покачват в сравнение с обикновените картофи, затова ги приготвяйте на пара, варени, или печени.

Алергия или непоносимост към сладки картофи е доста рядка. Любопитен факт е, че при сладките картофи може да се яде и зелената им част, докато при обикновените това е невъзможно, защото зелените листа са отровни.

А какво всъщност прави сладките картофи сладки?

Когато се загреят сладките картофи трансфомират нишестето си в захар, наречена малтоза. Тя не е толкова сладка като трапезната захар, но е достатъчна, за да промени вкуса на картофите. Тази сладост може да се контролира донякъде посредством начина и температурата на приготвяте на картофите.
Както жълтите, така и сладките картофи могат да се консумират като част от една добре балансирана диета и осигуряват фантастичен набор от хранителни вещества, допринасят за ситостта и вкуса на всяко ястие. Избирайте мъдро според вашите нужди, вкусове и съответната рецепта.

Желаем ви успешен ден! 🙂

3 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel