Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Веганството – диета, или начин на живот?

Сподели:

Световен ден на веганството – 1 ноември

Световен ден на веганството - Вкусната Игра

Всяка година на 1 ноември веганите по цял свят празнуват своя начин на живот и насърчават за опазването на околната среда и животните. Началото е поставено през 1994г. от Луиз Уолис, тогава председател на Веганското общество във Великобритания, в чест на 50 годишнината от основаването на организацията и въвеждането на термините веган и веганство.

На този ден, по цял свят се организират изложби, срещи и публични дебати, където всеки може да научи повече за веганството и да получи съвети и насоки за спецификите и начина на живот на веганите. Част от знаменитостите, които обикновено отбелязват Световния ден на веганството са Ариана Гранде, Стиви Уондър, Натали Портман, Мадона, Мишел Пфайфър, Джеймс Камерън и други.
Веганската диета е била дефинирана във веганското общество още през далечната 1949г. Лесли Крос първи посочва дефиниция за веганство, която се изменя и усъвършенства през годините.

Днес веганството се определя като: “Философия и начин на живот, който се стреми да изключи до колкото е възможно и приложимо, всички форми на експлоатация и жестокост към животни за храна, дрехи и всякакви други цели. В диетичен план обозначава практика изключваща консумирането на продукти, получени изцяло или частично от животни”.

Обикновено веганите изключват животински продукти по няколко причини:

  • Етични – веганите вярват, че всички създания имат право на живот и свобода и се противопоставят на пракратяването на живота на едно живо същество с цел добиване на храна или дрехи или включване в козметични експерименти.
  • Здравословни – някои хора избират веганството като начин на живот заради потенциалните му ефекти върху здравето. Така например диети на растителна основа могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, Алцхаймер и др. Някои хора пък използват този тип диета, за да отслабнат.
  • Екологични – животновъдството допринася за 65% от емисиите на азотен оксид, 40% от емисиите на метан и 9% от емисиите на въглероден диоксид. Всички тези химикали оказват голямо негативно влияние на климатичните промени. Освен това животновъдството изразходва много по-голямо количество вода в сравнение с нуждите на растениевъдството.

Веганите не консумират месо, риба, миди, яйца, млечни продукти и дори мед, както и всякакви други продукти, които може да съдържат добавки получени от животни. Много е важно всеки да е добре осведомен преди да предприеме по пътя към веганството. Трябва да се храни правилно и разнообразно, за да доставя всички нужни хранителни вещества за нормалното функциониране на организма. Не отдавна писахме за една чисто физична причина за избягване на месото, а именно ниските му енергийни вибрации. Това също може да се отбележи като факт в подкрепа на веганството. Още за вибрациите на храните можете да прочетете ТУК.

Как да подобрим здравето си чрез повишаване на вибрациите си
Как да подобрим здравето си чрез повишаване на вибрациите си

Та да се върнем на въпроса. Какво е веганството – диета, или начин на живот? Е, излиза, че е по малко и от двете. 🙂

Ето ТУК можете да видите някои от нашите предложения за веган рецепти, които може би ще ви изкушат. Ще се радваме да споделите Вашето мнение и препоръки.

Нека не забравяме обаче, че днес е и ден на народните будители. Честит празник!

“Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!”

– Васил Друмев.

Последвайте ни във Фейсбук и да виждате първи нашите рецепти. Линк към страницата на Вкусната ИграЕТО ТУК.

2 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel