Glarus – бирата, която направи пътуването във времето възможно

Пътуване във времето?! Glarus знае как!

Случвало ли ви се е да ви се иска да се телепортирате в някой минал момент за да изпитате нещо отново?

След като прекарах почти една трета от живота си във Великобритания, доста често ми се случва да си мечтая за машина на времето. 🙂 Каквото и да си говорим, тези два свята са несравними, всеки със своя собствен чар, със своите предимства и недостатъци. Два толкова различни свята, а все така мили и сърцедокосващи за мен.

Едно от нещата, които адски много ми липсват, от както се върнах в България са английските бири, или така наречените ейлове. Сега е моментът любителите на светла бира да ми се присмеят гръмко. Но истинските ценители на бира знаят за какво говоря.

През десетте години в Англия имах удоволствието да бъда част от доста обучения и дегустации на световно известни вина, бири и спиртни напитки. Посещавала съм, както големи, така и малки, но бутикови пивоварни и съм се докоснала до толкова много стандартни и нестандартни вкусове, от които, разбира се, имам няколко фаворита. Сред тях са Gadds` Seasider Amber Ale от Ramsgate Brewery, намираща се в югоизточна Англия, London Pride Draught на лондонската пивоварна Fuller`s Brewery и абсолютния ми фаворит сред всички бири – Disco Forklift Truck Mango Pale Ale на Drygate Brewing Co от сърцето на Гласгоу. Ароматът и вкусът на тези бири се е запечатал дълбоко в съзнанието ми. Търсила съм нещо подобно из специализираните магазини за бира у нас, но неуспешно. Винаги тайничко съм се надявала, че един ден някой някъде, дори и тук в България, ще е на моята вълна.


Затова и „случайната“ ми среща с Деян Иванов през изминалия уикенд се превърна за мен в истинско пътуване във времето.


Сложих кавичките, защото не вярвам в случайните срещи, но това съм го казвала и преди. 🙂  И ето как едно приятелско събиране ме срещна с главния пивовар на Бира Гларус – Деян Иванов.

Решихме да посетим Plovdiv Food Park Festival през изминалия уикенд. Винаги съм харесвала събития на открито. Още с пристигането мой приятел се развика: „Гале, Гале, ела, тук има от нашите бири!“. 🙂 Дори сега се смея, сещайки се за момента. С прословутия приятел бяхме съседи в Англия и доста често дегустирахме нови вкусове заедно, но винаги бяхме на едно мнение.

Plovdiv Food Park Festival 2021

Още с пристигането и с първото посрещане от страна на Деян, вече знаех, че бирата ще е добра! Имах очаквания, но честно казано никога не съм си мислила, че GLARUS Black Sea IPA така ще ме отведе на хиляди мили от тук. Само с една глътка, точно като машина на времето! Цитрусовия привкус на Black Sea IPA ми напомни изцяло на любимата ми Disco Forklift Truck Mango Pale Ale. Страшно съм щастлива, че някой се е осмелил да създаде нещо толкова автентично у нас и го прави с такова желание и любов!


Случвало ли ви се е вкусите нещо, което така силно да ви въздейства и да ви пренесе някъде далеч в спомените ви?


По време на посещението ни при Деян опитахме още няколко вида крафт ейлове, които по никакъв начин не отстъпваха по качество на Black Sea IPA. Интересна бира, която със сигурност бих препоръчала на мои приятелки, които НЕ обичат бира, е GLARUS Hazelnut Brown Ale. Защото ТАЗИ БИРА със сигурност ще ги накара да променят мнението си и дори ще питат за още. 🙂

Мисля да спра до тук, но със сигурност ще се върна на темата скоро, за да ви разкажа още за крафт бирата. Но до тогава, обещавам, че ще съм спретнала и някое бирено мезе, с което да ви изкуша. 🙂


А вие, ако все още не сте опитали бирите на варненската пивоварна Glarus Craft Brewing Co, време е да го направите! Със сигурност няма да съжалявате!


Поздрави и до нови срещи! 🙂

Author: Galina Ilieva

Здравейте, приятели! Аз съм Галя и съм основателя на Вкусната Игра и Tasty Game Media. За себе си мога да кажа, че съм непоправим мечтател, вярващ в магията и приказките. Обичам креативността и красотата във всичките и форми, затова смело мога да кажа, че обожавам работата си! Не съм професионален готвач, любител съм, но смея да твърдя с доста познания в кулинарията. Обичам да експериментирам в кухнята и да превръщам традиционни ястия в нетипични шедьоври. Когато става дума за готвене, за мен няма "правилни комбинации", няма "правилно" и "грешно", всичко е въпрос на вкус и въображение. Израстнах в сравнително бедно семейство, но вкъщи никога не липсваше вкусна храна и уют. Майка ми, която за съжаление вече не е сред нас, беше истинска магьосница в кухнята, успявайки да сътвори, както тя се изразяваше, "от нищо нещо". Сигурна съм, че цялата тази любов към готвенето съм я наследила от нея, както и магията винаги да успявам да измайсторя нещо, дори и с минимални продукти. Истината е, че НИКОГА не готвя по рецепта. Обикновено, отварям хладилника, гледам какво има вътре и почвам да мисля какво мога да измайсторя. Нещата винаги ми се получават (е, почти винаги). Идеята за този блог се появи преди няколко години в Германия. Прекарах там почти година, докато траеше обучението ми по Психология. Живеех в едно райско кътче, за което обещавам да ви разкажа подробно някой път. Мога да опиша това малко немско селце само с една дума: "ВДЪХНОВЕНИЕ". И там, тъй като единственият магазин беше доста далеч, а нямахме кола, се налагаше да пазаруваме веднъж месечно. Както вече се досещате, към края на месеца, всички продукти бяха на привършване и "МОЯТА МАГИЯ" се събуди. Тогава осъзнах, че наистина трябва да започна да споделям с вас всички тези "от нищо нещо" вкусотии. Създадох Вкусната Игра с идеята да събудя готвача у повече хора, да им покажа, че готвенето не задължително изисква Мастър Шеф умения и скъпи продукти, че може да бъде и изключително забавно. Че понякога и провалите са нужни, за да имаме какво да разказваме един ден и да се смеем с глас. Желанието ми е да извадя на бял свят креативността на моите читатели, да им дам своя опит, да споделяме нестандартни идеи, да обсъждаме интересни кулинарни теми. Да превърнем заедно готвенето в една Вкусна Игра! Надявам се тази моя мисия да ви допада и да успявам да ви предам цялата тази любов и страст, с която приготвям всяка една от моите рецепти. За да е завършена картината, създадох и "Вкусната Стая". Това е ВАШЕТО място, скъпи приятели, мястото, където готвите ВИЕ, а аз съм винаги насреща за съвети, препоръки, или изчанчени идеи. Можете да посетите "Вкусната Стая" и да прочетете повече за нея като кликнете в менюто по-горе. Очаквам ви с нетърпение да готвим заедно!

Leave a Comment