Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Хелоуин, или просто последният октомврийски ден?!

Сподели:

Хелоуин тиква

Наближава края на месеца и ето, че и тази година една от най-оспорваните теми е: “Какво всъщност празнуваме?”.

През последните няколко години, празника Хелоуин придобива все повече и повече популярност у нас, въпреки, че няма нищо общо с националните ни традиции и обичаи. Може би точно поради тази причина, редица хора категорично отричат празника и се възмущават от страховитата украса по улиците и магазините.

halloween-2905531_1280

Хелоуин се празнува главно в САЩ, Канада и Великобритания, но напоследък и по цял свят. Празника води началото си от древните келтски  поверия и обичаи. В нощта на 31.10, келтите празнували своята нова година, или т.нар. “Самхайн”. Тогава и прибирали последната си реколта. Келтите вярвали, че в новогодишната нощ се отваря границата между живите и мъртвите и починалите през настоящата година се връщат на земята под формата на духове, за да се вселят в живи хора. Поверията сочат, че хората са се маскирали в страшни маски и костюми, за да прогонят прииждащите духове. Оставяли също и храна пред къщите, за да нахранят неканените гости и да не прекрачват прага на дома им.

Този страховит от своя страна обичай поставя основата на днешното, модерно празнуване на Хелоуин, или т.нар. Trick or Treat (Номер или Лакомство).

Хиляди малки деца излизат в празничната нощ, маскирани като духчета, вещици, демони, или други страховити чудовища. Те ходят от къща на къща, питайки: “Номер, или Лакомство?”. В повечето случаи хората избират да подсладят децата и да се избавят от “злите духове”, дарявайки щедро бонбони, шоколадчета и други дребни лакомства. Децата се прибират вкъщи щастливи, с пълни кошнички с бонбони.

Хелоуин

У нас Хелоуйн се приема по-скоро като маскарад. Организират се множество партита за деца и възрастни, където малки и големи се маскират в страховити костюми и искрено се забавляват. Макар и не български, страховития “празник на тиквите” внася допълнително цвят и настроение наоколо. ♥

Ние, във Вкусната Игра, обожаваме Хелоуин! Не толкова заради традициите (както вече казахме, те не са национални),колкото заради безбройните кулинарни възможности, които този празник носи със себе си. Аромат на тиква, канела, ябълка… ♥

Хелоуин сладкиши бонбони

А вие какво ще празнувате?! Хелоуин, или просто последната октомврийска вечер? 🙂

Последвайте ни във Фейсбук и да виждате първи нашите рецепти. Линк към страницата на Вкусната ИграЕТО ТУК.

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel