Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Световен ден на бирата – да си кажем “НАЗДРАВЕ“

Сподели:

5.08.2020г. – Световен ден на бирата

Какъв по-хубав повод да си кажем “НАЗДРАВЕ“ и то на няколко чужди езика. Световният ден на бирата се чества винаги в първия петък от месец август от 2007 година насам. Началото на това събитие се дава в Калифорния от човек на име Джеси Авшаломов, който искал да обедини всички любители на бирата по света.
Бирата винаги е добра идея особено в летните горещини, утолява жаждата, обединява хората, флиртува със сетивата ни и успокоява нервите ни след тежък работен ден. Страхотен съпровод е за барбекю парти за малки и големи.

Бирата е третата по популярност напитка в света, след водата и чая.

Смята се, че възниквка 5000 г.пр.Хр. в Иран. Според последни проучвания, Чехия е на първо място в списъка със страните, които консумират най-много бира в световен мащаб. Отчетено е годишно общо потребление от 142,4 литра на глава от населението.

Смята се, че всяка година в света се консумират 196 милиарда литра бира. Невероятно нали? Това са повече от 6 100 литра в секунда!
Време е и вие да се включите в световната консумация като си сипете с удоволствие една голяма бира, а ние ще ви разкажем за най-популярните бири в света.  Ако нямате мезе, и за това сме се погрижили.  🙂 Предлагаме ви да опитате нашето ХРУПКАВО ПИЛЕ С УНИКАЛНА БИРЕНА ПАНИРОВКА И КОРНФЛЕЙКС. Ще пасне идеално на вашата бира! 😉  Настанете се удобно, защото нашето околосветско пътешествие започва сега.

beers-1283566_1280

10 място  е отредено за Coors Light.

Това е Канадска бира номер едно и заема 1.3% от глобалния пазар. Има лек и освежаващ вкус и алкохолно съдържание 4%. Разпространена е главно в САЩ, Канада и Великобритания.

9 място заема Brahma, с глобален пазар от 1.5%.

Брахма е най-популярната бира в Бразилия. Води началото си от далечната 1888г. Има две разновидности – Brahma (4.3%) и Brahma Chopp (5%). Има класически вкус на светла бира и неутрален аромат.

8 място – Harbin, с глобален пазар 1,5.

Смята се, че Харбин е най-старата пивоварна в Китай. Бирата има лек и освежаващ вкус и се сервира винаги ледено студена. Алкохолно съдържание 4.8%.

7 място е за Heineken, нашата любима бира, която заема също 1.5 % от глобалния пазар.

Създадена е в Холандия през 1864г от Джерард Хайникен. Днес марката е един от водещите лидери на пазара. Бирата се отличава с лек сладък вкус. Алкохолно съдържание 5%.

6 място – Yanjing, с глобален пазарен дял – 1.9%

Yanjing е китайска бира, създадена едва през 1980г, но през 1995г получава да честта да стане официалната бира в Китай. Това е светла бира с леко горчив вкус и много пяна.

5 място – Skol държи  2.1% от глобалния пазар.

Създадена е през 1964г при обединяването на белгийски, британски, канадски и шведски пивоварни със заявката да стане международна марка бира. Алкохолното съдържание на бирата варира за различните пазари, но най-често се продава във вариант с 2.8%.

4 място е за познатия на всички ни Budweiser, с г лобален пазарен дял – 2.3%.

Това е може би най-известната бира в англоговорящия свят. Лидер е на американския пазар и се отличава със своя освежаващ вкус и кехлибарен цвят. На пазара е още от 1800г. От тогава се е разпространила в над 80 пазара по цял свят. Любопитен факт е, че на някои пазари в Европа не е разрешено да се ползва името Budweiser заради стар правен въпрос с чешка фирма, която също има бира, която се нарича със същото име.

3 място – Bud Light с глобален пазарен дял – 2.5%

Създадена е едва през 1982г, но бързо печели по-голям пазарен дял и става по-популярна сред консуматорите от Budweiser. Приготвя се по-дълго и има по-ниско съдържание на захар. Алкохолно съдържание 4.2%.

2 място – Tsingtao е най-разпространената китайска бира в Европа, която държи 2.8% от глобалния пазар.

Създадена е в Хонг Конг през 1916г от немски заселници. Това е най-популярната бира в Китай. Сервира се винаги с чаша пълна с лед. През 1972г навлиза и на Американския пазар, където се радва на доста почитатели и бързо се превръща в най-продаваната китайска бира.

1 място – Победителят Snow, който държи феноменалните 5.4% от глобания пазар!

Snow се определя за най-популярната бира в света. Това отново е китайска бира в нашата класация. Обемът на продажбите й се е увеличил с над 500% от 2005г насам. Тогава е била едва 11-та бира в света. Има алкохолно съдържание 4% и вкус описван като силно воден и газиран.

Класацията е направена на база на обема на световните продажби на бира за 2017г.

И след толкова много приказки е време да си отворим още една бира и да си кажем наздраве! 🙂

Наздраве! Cheers! 干杯 Prost! Saludos! Proost! Acclamations!
Наздраве! Cheers! 干杯 Prost! Saludos! Proost! Acclamations!

Наздраве! Cheers! 干杯 Prost! Saludos! Proost! Acclamations!

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel