Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Магичното утро на Еньовден

Сподели:

Модерният човек забързан в ежедневието си, като че ли все по-рядко обръща внимание на народния календар и ритуалите свързани с различните празници.

Може би си спомняме за част от традициите, но със сигурност се затрудняваме да посочим от къде идват корените им и как точно се изпълняват. Затова днес ще ви потопим в магията на предстоящия празник Еньовден. Чества се на 24 юни – това е ден, носещ късмет и изцеление. Еньовден е един от най-хубавите празници в българския народен календар. Честваме Рождението на свети Йоан Кръстител. Първоначално празникът е съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21-22 юни. Това е и причината много от обичаите и поверията да са свързани именно с култа към слънцето.

woman-571715_1280

На Еньовден всички българи, верни на традициите, бързат да съберат билки още преди изгрев слънце.

По стар народен обичай се берат 77 билки и половина за всички болести и една – без име. Според народните предания произходът на лековитите билки е свързан с вечната борба между добро и зло, между Господа и Дявола.

Има една легенда, която разкава, че когато Господ направил човека от кал, оставил го на слънце да изсъхне, и решил да си почине. Тъй-като бил доста изморен, задрямал. Тогава дошъл Дяволът и наръгал многократно Божието творение. За да поправи щетите, Господ събрал треви и ги сложил във всяка една дупка. Благословил тревите да се превърнат в лековити билки, но пропуснал само един отвор. Оттам болестите започнали да се промъкват и да вредят на хората. Тъй като отворите по човека били точно 77 и половина, за 77 болести има лек, а за половинката болест няма. Всъщност, в нея има половин билка, която само най-опитните билкари могат да намерят в потайната доба на еньовската нощ.

Еньовден се празнува и в други страни по света.

В Англия например, е известен като Middsummer day. Хората се събират в Стоунхендж, за да посрещнат първите слънчеви лъчи. Правят го за здраве и почит към слънцето. В Италия и Франция пък на този ден за здраве и опазване от зли духове се изпълнява обреда прескачане на огън. Японците честват празника на японската цъфнала вишна сакура и хора изпълняват ритуали “Пролетно изкачване по планините” и “Предсказване на оризовата реколта”.

Според народните ни поверия, сутринта на Еньовден, при изгрева си, слънцето трепти и се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада по тревите е с магическа сила. Оросената на Еньовден трева и всички билки в нея стават лековити.

Нека малко се спрем в забързаното ежедневие и да се огледаме, да си спомним и почетем българските традиции.

Излезте и си подарете малко време за себе си. Намерете тихо място сред природата,  измиите лицето си с лековитата утринна роса и си наберете билки. А ако все пак нямате възможнст да избягате от града в  този магичен ден, то поне си пригответе един хубав билков чай и му се насладете.

Ако пък не ви се пие топъл чай в летните горещини, опитайте нашият ексклузивен газиран студен чай с ледени кубчета от чай. Кликнете на снимката по-долу, за да видите рецептата:

Уникален Газиран Студен Чай
Уникален Газиран Студен Чай

Пожелаваме ви усмихнат и слънчев ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel