Лесно ризото със спанак

Добрата храна много често, дори най-често, е простата храна.

                                                                                                                         – Антъни Бурдейн

За да сготвим нещо вкусно, не е нужно да сме експерти в кухнята. Нужно ни е само желание, щипка любов и няколко прости продукта. Такова е и днешното ястие – бързо, просто и лесно за приготвяне. Ризотото със спанак е 100% вегетарианско/веганско ястие. Освен че е много вкусно, то е и идеално за основа на други ястия. Както вече знаете, обичам да експериментирам. Да си „играя“ с продуктите и да сътворявам нови и интересни ястия за Вас!

Лесно ризото със спанак

 • Servings: 4 порции
 • Difficulty: лесно
 • Print

Лесно ризото със спанак. 100% вегетарианско/веганско.

Необходими продукти

 • 1 чаша Ориз Арборио (може и стандартен Български ориз)
 • 250г Спанак
 • 1 Глава лук
 • 1 Голям морков
 • 1 с.л. Червен пипер
 • Сол
 • Черен пипер
 • 20 мл. Зехтин

Начин на приготвяне

1. Измийте спанака и го нарежете на ситно.
2. Нарежете на ситно лука и моркова. Може да използвате мини чопър за по-лесно, ако разполагате с такъв.
3. Задушете лука и моркова в зехтина и 50 мл. вода за около 3 минути.
4. Добавете спанака, червения пипер, сол и черен пипер, както и още 100 мл. вода.
5. Задушете спанака за около 5 минути.
6. Добавете ориза, последван от 2 чаши вода, и разбъркайте добре.
7. Оставете да къкри на слаб огън, докато ориза поеме 85-90% от течността, след което изключете котлона и захлупете с капака.
8. Оставете ориза да поеме за около десетина минути.

Ориз Арборио
Ориз Арборио

Някои съвети от мен:

 • Не варете ориза до поемане на цялата течност. Ще се разкашка и няма да придобие добър вид и вкус.
 • Идеалната пропорция ориз-вода е 1:3. На всяка чаша ориз, добавяме 3 чаши вода. В този случай, аз добавих само 2, защото предварително добавих 150 мл. вода към зеленчуците.

This slideshow requires JavaScript.

Ако рецептите ми ви харесват, подкрепете ме като ги споделяте с приятели, посредством бутоните по-долу. Каня ви също така да харесате страницата ми във Фейсбук и да виждате първи новите рецепти. Линк към страницата на Вкусната ИграЕТО ТУК.

Author: Galina Ilieva

Здравейте, приятели! Аз съм Галя и съм основателя на Вкусната Игра и Tasty Game Media. За себе си мога да кажа, че съм непоправим мечтател, вярващ в магията и приказките. Обичам креативността и красотата във всичките и форми, затова смело мога да кажа, че обожавам работата си! Не съм професионален готвач, любител съм, но смея да твърдя с доста познания в кулинарията. Обичам да експериментирам в кухнята и да превръщам традиционни ястия в нетипични шедьоври. Когато става дума за готвене, за мен няма "правилни комбинации", няма "правилно" и "грешно", всичко е въпрос на вкус и въображение. Израстнах в сравнително бедно семейство, но вкъщи никога не липсваше вкусна храна и уют. Майка ми, която за съжаление вече не е сред нас, беше истинска магьосница в кухнята, успявайки да сътвори, както тя се изразяваше, "от нищо нещо". Сигурна съм, че цялата тази любов към готвенето съм я наследила от нея, както и магията винаги да успявам да измайсторя нещо, дори и с минимални продукти. Истината е, че НИКОГА не готвя по рецепта. Обикновено, отварям хладилника, гледам какво има вътре и почвам да мисля какво мога да измайсторя. Нещата винаги ми се получават (е, почти винаги). Идеята за този блог се появи преди няколко години в Германия. Прекарах там почти година, докато траеше обучението ми по Психология. Живеех в едно райско кътче, за което обещавам да ви разкажа подробно някой път. Мога да опиша това малко немско селце само с една дума: "ВДЪХНОВЕНИЕ". И там, тъй като единственият магазин беше доста далеч, а нямахме кола, се налагаше да пазаруваме веднъж месечно. Както вече се досещате, към края на месеца, всички продукти бяха на привършване и "МОЯТА МАГИЯ" се събуди. Тогава осъзнах, че наистина трябва да започна да споделям с вас всички тези "от нищо нещо" вкусотии. Създадох Вкусната Игра с идеята да събудя готвача у повече хора, да им покажа, че готвенето не задължително изисква Мастър Шеф умения и скъпи продукти, че може да бъде и изключително забавно. Че понякога и провалите са нужни, за да имаме какво да разказваме един ден и да се смеем с глас. Желанието ми е да извадя на бял свят креативността на моите читатели, да им дам своя опит, да споделяме нестандартни идеи, да обсъждаме интересни кулинарни теми. Да превърнем заедно готвенето в една Вкусна Игра! Надявам се тази моя мисия да ви допада и да успявам да ви предам цялата тази любов и страст, с която приготвям всяка една от моите рецепти. За да е завършена картината, създадох и "Вкусната Стая". Това е ВАШЕТО място, скъпи приятели, мястото, където готвите ВИЕ, а аз съм винаги насреща за съвети, препоръки, или изчанчени идеи. Можете да посетите "Вкусната Стая" и да прочетете повече за нея като кликнете в менюто по-горе. Очаквам ви с нетърпение да готвим заедно!

Leave a Comment