Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Маслините – мястото на благородния плод в историята и на масата

Сподели:

Маслината има дълга и обичана история в Средиземноморския регион. За народите там маслиновото дърво е свято. От мястото на маслината в ранната митология, до сегашната й култура, многобройните й разновидности, цветове, аромати и лечебни свойства може много да се говори.

Да започнем с първите любопитни факти и легендата от древногръцката митология.

Маслиновото дърво и символа му в гръцката митология

Според легендата всемогъщият Зевс провъзгласява богинята Атина за победител в състезание между нея и Бог Посейдон. Атина и Посейдон спорели за това кой от двамата ще даде своето име на новия град в района на Атика. За да реши спора, Зевс отсъдил, че градът ще носи името на онзи, които предостави най-хубавия подарък на жителите му. Тогава Посейдон ударил с тризъбеца си една скала и оттам потекла чиста вода. Атина, от своя страна, ударила със своето копие земята в близост до Акропола и от там израснало маслиново дърво. То било прието като по-хубавия и ценен подарък, защото неговите плодове дават храна, лекарства, и най-подхранващите масла. Смята се, че от този момент градът носи името на богинята Атина, а днес е столицата на Гърция.

Тези древни дървета, които произхождат от регион в днешна Турция, са имали огромно влияние върху всички важни цивилизации на Средиземно море.

Днес на Земята растат 800 милиона маслинови дървета и не по-малко от 500 различни сортове маслини.

Брането на маслини почти винаги се извършва на ръка. Това е бавна, трудоемка работа, която обикновено се извършва без механични устройства. Маслините могат лесно да бъдат наранени и затова трябва да се обработват внимателно. Най-деликатни са тъй наречените „трапезни маслини“, които са предназначени за консумация, а не смачкани в масло. Повечето от маслините, които консумираме са от Италия, Гърция, Франция, Испания, Португалия, Мароко, Тунис, Турция и Калифорния. Сортовете на трапезните маслини, събрани в Средиземноморския регион, са особено богати. Това са Picholine и Niçoise от Франция, Кalamata от Гърция и сортовете Gaeta, Taggiasca и Bella di Cerignola от Италия.

В зависимост от сорта, формата и структурата, маслините варират значително – от малки сферични кълба до големи, закръглени овали. Цветовете им също варират, но това е свързано с това колко дълго им е било позволено да узреят, а не от сорта. Първоначално плодът започва да добива жълтеникав цвят, а след това през многото месеци на узряване преминава бавно към зелено, след това светлокафяво, пурпурно и тъмно кафяво до черно. Има някои сортове, които са зелени на цвят, когато се считат за узрели. При бране на маслини за производство на масло, плодовете трябва да са достигнали правилното ниво на зрялост, за да осигурят добро качество на маслото с ниско ниво на киселинност. Но процесите на втвърдяване, използвани при производството на трапезни маслини, правят маслините годни за консумация на всички различни етапи на зрялост, като по този начин осигуряват голямото им разнообразие от цветове, текстури и вкусове.

Маслината също може да се категоризира според метода на преработка.

Тъй като всички пресни маслини са много остри и горчиви на вкус, те трябва да бъдат обработени, за да станат годни за консумация. Преработката премахва острия и горчив вкус присъстващ в маслинената кожа.

Ето и някои от техниките на обработка на маслините:

  • Накисване в масло за няколко месеца
  • Изплакване и повторно накисване във вода в продължение на много месеци
  • Накисване в саламура за един до шест месеца
  • Съхраняване в сол за един или повече месеца
  • Метода “Нисоаз” , на който подробно ще се спрем ТУК.

Днес на пазара се предлагат различни видове маслини – с костилка или без, черни или зелени, естествени или подправени с подправки, билки или люти чушки, с добавка на бадеми, кисели краставички и други.

Маслините са питателна храна с изтънчен и екзотичен вкус. Техният вкус допълва идеално различни алкохолни напитки, аперитиви, салати, печива, сушени меса и др. Те са важен елемент и при приготвянето на рибни ястия. Черните маслини, като Гаета и Каламата, са особено добре съчетани с козе и овче сирена, като пекорино и фета. Други популярни сортове черни маслини са италианските Понентайн, които имат мек вкус и са идеална добавка за свежи салати и турските Гемлик ,или Джемлик.

От зелените маслини широко разпространени са гръцките маслини Халкидики, които имат по-силен вкус и най-често се продават пълнени с бадеми, и испанските маслини Манзанила, чиито вкус е по-мек от този на сорта Халкидики.

С неповторимият си вкус и богато разнообразие, маслините са истинско кулинарно удоволствие и не случайно са наричани дар от боговете.

Ако и вие обичате маслини и вече предусещатe вкуса им, ви предлагаме да опитате нашата страхотна Маслинова Паста “Нисоаз” със Сос Табаско. За рецептата, кликнете върху снимката по-долу:

Маслинова паста
Маслинова паста “Нисоаз” със сос Табаско

Ако рецептите ни ви харесват, подкрепете ни като ги споделяте с приятели, посредством бутоните по-долу. Каним ви също така да харесате страницата ни във Фейсбук и да виждате първи нашите рецепти. Линк към страницата на Вкусната ИграЕТО ТУК.

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel