Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Адвентът – уют, топлина и коледно настроение!

Сподели:

Адвент свещи и венец

Добре дошъл декември – най-празничният месец от годината. Време за семейни срещи, уют, топлина, вкусна домашно приготвена храна, усмивки и споделеност. Време за равносметка и за нови планове и мечти. ♥

Днешната статия ще посветим на Адвента. Една традиция, която не е много нашенска, но съдържа в себе си любов, уют и празнично настроение.
Думата “адвент” идва от латинската дума “adventus” и означава пристигане, идване, очакване. Адвентът е периодът, в който католиците се подготвят духовно за най-значимото събитие – раждането на Исус и обикновено започва от 30 ноември и трае до 25 декември. При православната църква този период се определя с постите (40 дневни Коледни пости) преди Рождество Христово.
Пекат се хлябове и сладки, украсява се къщата и се подготвят подаръци за близките. Купуват се венци и свещи – едни от символите на празника.

Адвент венец
Адвент венец

Адвент венецът е кръгла гирлянда изработена от вечнозелени клони и символизира вечността, безсмъртието, той няма начало и край. Върху този венец обикновено се подреждат пет адвент свещи – три лилави, една розова и една бяла. Цветните свещи символизират 4-те недели до Рождество Христово, а петата – бяла свещ се пали на самия празник 24 декември.

Свещите символизират светлината на Бог идваща на земята посредством раждането на неговия син.

  • Първата лилава свещ символизира надеждата, нарича се още “Пророческата свещ“ в памет на пророците, които предсказват раждането на Исус Христос.
  • Втората лилава свещ символизира вярата и се нарича още “Витлеемска свещ”. Тя напомня за пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем.
  • Третата свещ символизира радостта, която светът изпитва при появата на Христос. Тя има розов цвят.
  • Четвъртата свещ е лилава и символизира мира и се нарича “Ангелска свещ” –  тя напомня за посланието на ангелите за мир на земята.
  • Бялата свещ се поставя в средата на венеца и се запалва на Бъдни вечер. Тази свещ се нарича “Христова свещ”, цветът й е бял и символизира чистотата, защото Исус Христос е нашият безгрешен и чист спасител.

Днес в търговската мрежа свещите на венеца са масово в червен, или оранжев цвят.

Адвент свещи
Адвент свещи

Друг популярен символ е Адвент календара, който може да бъде един прекрасен и оригинален подарък за близки и приятели. Най-разпространената форма на Адвент календара е под формата на цветна кутия бонбони, които са разпределени в прозорчета за всеки един ден от 1 до 25 декември. Така се подсилва празничното очакване на големия празник и се създава коледна атмосфера. На адвент календара се радват и малки и големи и с трепет очакват изненадата, която им открива всеки нов ден.

Адвент календар
Адвент календар

Днес, много хора изработват собственоръчно оригинални Адвент календари на различни тематики. А ние от своя страна, смятаме да ви изненадаме с многобройни празнични рецепти през този месец на чудесата. Винаги приготвяме рецептите си с много любов, а коледните дори с двойна доза. Надяваме се да допринесем за празничното ви настроение и да събудим коледния дух и във вашите сърца! ♥

За да не пропуснете коледните ни рецепти, ви каним да харесате страницата ни във Фейсбук. Линк към страницата на Вкусната ИграЕТО ТУК.

Желаем ви весели празници, изпълнени с любов, усмивки и добро настроение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel