Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Ароматният свят на подправките

Сподели:

Отворете сетивата си, защото е време да се отправим на едно ароматно пътешествие в необятния свят на подправките.
От незапомнени времена подправките са били, и все още са, душата на едно ястие. Придават му уникален вкус и аромат, предизвикат асоциации с далечни и екзотични места.

Арабските търговци са били първите, които въвели подправките в Европа. Осъзнавайки, че контролират високо търсени и ценени стоки, те започнали да си съчиняват фантастични приказки за големи опасности, свързани с получаването на подправките.

Подправките са били катализаторите на едни от най-големите приключения в човешката история – от Христофор Колумб до Вашку да Гама. Откривали са се и нации при търсенето на подправки. Били са използвани и за лекуване на болести, а също така и за правене на богатство. Въпреки малкия си размер, подправките притежават безценни ползи в кулинарния свят. На времето, шепа кардамон струвала повече от годишната заплата на бедните хора. Много роби били купувани и продавани само за шепа подправки. Черният пипер пък бил толкова скъп, че се превърнал във валута. Дори съдиите в съда били подкупвани, именно със зрънца черен пипер. Стойността на подправките не е намаляла много през вековете. И до днес голяма част от тях поддържат високата си цена и стойност.

Подправки пазар

Ето и една кратка класация за най-скъпи подправки в света днес:

Шафран – цената на тази подправка е доста пикантна. Един килограм струва между 500-5000 долара. Тези деликатни шафранени червени струни са толкова скъпи, защото беритбата им е дълъг и труден процес. Шафранените нишки идват от цвете, което се отглежда в централна Азия. Самата подправка е стигмата на цветето и всяко цвете има само около 3 стигми. Беритбата се извършва на ръка и е много трудоемка, за да се получи 1 кг от тази подправка са необходими около 80 000 цветя. Но пък вкусът и цветът, които прибавя тази подправка към ястията е неповторим. Някой определят цвета на шафрана като златисто жълт, цвят който е толкова зашеметяващ, колкото и самия залез.

Шафран
Шафран

Ванилия – тя е втората най-скъпа подправка в света, след шафрана. Отглежда се предимно в Мексико и Таити, но най-голям прозводител е Мадагаскар. Там се добива и най-висококачествената ванилия в света. Цената на един килограм варира от 400-600 долара.

Кардамон

Кардамон – растението произхожда от западна Индия. Най-големият производител и износител на кардамон в света е Гватемала. Вкусът на тази подправка е доста силен, но в умерени количества може да превърне едно ястие или напитка в нещо специално. Има два вида кардамон – черен и зелен. Черният има по-опушен и пикантен вкус и се използва предимно за пикантни храни. Зеленият е по-скъп и се използва в сладкиши, кафе и печива. Има също така и приложение във фармацевтиката. Килограм кардамон струва около 30 долара. Цената му е висока заради трудоемкото прибиране на реколтата.

Карамфил – растението произхожда от Иднонезия, но се отглежда и в Мадагаскар, Занзибар, Пакистан и Индия. Има много специфичен и отчетлив мирис и вкус и веднага се разпознава, когато се добави към дадено ястие. Карамфилът намира приложение и в парфюмерията и фармацефтиката.

Един килограм карамфил струва около 10 долара.

Канела пръчици
Канела

Канелата – може да се използва в сладки и солени ястия. Тази подправка идва от кората на дървото Cinnamomum tree, което се отглежда предимно във Виетнам, Индия, Шри Ланка и Индонезия. Канелата с най-високо качество се добива, именно в Шри Ланка. Канелата придава неповторим вкус на много ястия и напитки като чай, кафе, горещ щоколад и дори вино. Освен в кулинарията, намира приложение и в козметиката и парфюмерията. Килограм канела струва между 6-260 долара.

Подправки асортимент

Подправките обострят всичките ни сетива с жизнените си цветове, омагьосват ни с божествените си аромати и доставят наслада с богатите си вкусове. Използвайте различни подправки ежедневно, експериментирайте и се наслаждавайте на даровете от майката природа.

Каним ви да последвате страницата ни във Фейсбук и да виждате първи нашите нови рецепти и статии. Линк към страницата на Вкусната ИграЕТО ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel