Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Нейно Величество Водата-невидимият лечител на редица болести

Сподели:

Често забравяме да пием вода, или просто я заменяме с други синтетично обработени напитки. Водата, обаче е изключително важна за правилното функциониране на нашето тяло и не бива да се пренебрегва!

Водата е най-обикновеното, но ефикасно лекарство. От хилядолетия тя е символ на живот, сила и дълголетие. Ползите й за човешкия организъм са огромни. За да бъдем здрави и за да протичат нормално всички функции в тялото ни, се нуждаем ежедневно от около 1,5-2 литра, а това са от шест до осем чаши. Като важно уточнение е, че кафето и всички други напитки НЕ заместват водата.

faucet-1684902_1280

Как да извлечете максимално ползите от водата?

  • Пийте повече изворна вода. Тя се смята за най-полезна.
  • Най-добре е да се пие по една чаша вода половин час преди хранене и около два часа след всяко хранене.
  • Не е препоръчително да се пие вода по време на хранене.
  • Водата трябва да се пие на бавни глътки.

Не трябва да забравяме, че човешкият организъм е изграден от 75% -80% вода. Точно поради тази причина тя притежава животоподдържащи качества. Водата може да се разгледа като универсално и естествено лечебно средство за всички възможни заболявания. 3Обезводняването на различни части от тялото обаче предизвиква различни симпотми и сигнали, които понастоящем наричаме болести. Когато организмът е обезводнен, в него протичат процеси, сходни с тези в следствие на стрес. Дехидратацията означава стрес, а стресът води до мобилизиране на най-важните резерви на тялото. В този процес се изразходват и част от резервите на водата. Следователно обезводняването предизвиква стрес, а стресът води до по-нататъшно обезводняване. Порочен кръг нали?

За да избегнем дехидратацията е добре да включим в менюто си повече плодове и зеленчуци с богато съдържание на вода. Такива са диня, ягоди, праскови, портокали, грейпфрути, краставици, маруля, дамати, целина и др.

А ето и 7 научно обосновани ползи от водата:

1. Помага да се увеличи физическата ни издръждливост- ставаме по-бодри и енергични.
2. Подпомага правилното функциониране на мозъка ни.
3. Помага да се предпазим от главоболие.
4. Помага при запек.
5. Помага за превенция срещу камани в бъбреците.
6. Помага при отслабване.
7. Помага на кожата ни да бъде по-здрава, еластична и сияйна.

С водата се свързват и някои интересни факти като това, че тя има памет и се разглежда като една жива субстанция. Проведени са множество експерименти, които доказват, че водата може да възприема и запечетва всяко въздействие в обкръжаващата я среда. От хилядолетия тя е част и от много религиозни обреди и обичай. И до ден днешен присъства в празничния календар на българите при обреди свързани със сватба, раждане, кръщене, погребение и др.

9

Водата е навсякъде около нас. Понякога дори не я забелязваме, защото я приемаме за даденост. Осъзнаваме колко сме зависими от нея, едва когато бъдем лишени от нея по една или друга причина. Затова трябва да я пазим като очите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel