Баклава за 10 минути БЕЗ печене

Баклава за десет минути БЕЗ печене! Звучи невероятно, нали?!

Обратното броене продължава с пълна сила и ето, че останаха само 7 дни до Рождество! Каквото и да правим, няма как да минем без баклава и тиквеник на Коледа. С цялото това приготовление и вълнение по подготвянето на коледната трапеза, обаче идва и доза притеснение и напрежение. Толкова много ястия само за една вечер… не е лесно. Затова е хубаво да си улесним нещата максимално.

Всеки има различен начин да се справи с коледния хаос. Едни приготвят част от ястията от предния ден, други имат помощници, трети пък се доверяват на готови ястия. Е, разбира се, че има и такива домакини, които перфектно си разпределят времето и успяват да свършат всички задачи навреме. На тях всички тайничко им завиждат. 🙂

Тъй като Коледа е любимия ни празник, ние държим на домашно приготвените ястия. Вярваме, че когато положим усилия и приготвим ястието с желание и любов, то става още по-вкусно. Е, мъничко помощ никога не е излишна. Така и приготвихме нашата баклава за 10 минути БЕЗ печене – с много желание и любов и малко помощ от АГИ. 🙂

Баклава за 10 минути БЕЗ печене

Да си признаем честно, тази баклава си беше жив експеримент, но със сигурност попадна в графата „Най-успешни експерименти“. „Уау“- ефекта беше на лице още от първата хапка. Затова сме щастливи да споделим рецептата с вас, точно преди Коледа, за да можем да улесним и вашето празнично приготовление. Опитате ли този вариант на баклава, трудно ще се върнете към традиционния! Освен, че ще спестите доста време и усилия, с баклавата „Арменска сълза“ ще спестите и не малко пари.

Баклава АРМЕНСКА СЪЛЗА за 10 минути БЕЗ печене

 • Servings: 5
 • Difficulty: много лесно
 • Print

Уникална баклава за 10 минути БЕЗ печене.

Начин на приготвяне

 • 1 пакет Сълзици/Сърчица*
 • 250 г. счукани орехи
 • 1 ч.л. канела

За сиропа:

 • 300 г. гранулирана кафява захар
 • 300 мл. вода
 • 1 ч.л. канела
 • 1 ванилова захар
 • 1/2 настъргано индийско орехче (или 1/4 ч.л. на прах)

*За щастие, Аги-1 предлагат два варианта на сладките бутерки. Сърчица, за тези от вас, които постят и Сълзици с краве масло, за онези от вас, които обичат баклавата с масълце.

Начин на приготвяне

1. Изберете по неравните Сълзици/Сърчица и ги счукайте на едри трохи.
2. Смесете счуканите орехи с канелата.
3. На дъното на всяка купичка, сложете по малко орехи, след което покрийте със сълзица. Повторете още веднъж.

На този етап ще забележите, че са на лице много дупки. Тук е и реда за последната стъпка преди да полеем със сиропа.

4. Запълнете получените дупки с натрошените бутерки.
5. Добавете всички съставки за сиропа в малка тенджерка. Кипнете и варете, докато захарта се разтопи напълно. На този етап, сиропът не трябва да е гъст.
6. Полейте баклавичките обилно със сироп до покриването и на най-горния слой. Тъй като Сълзиците са леки, те ще изплуват. Притиснете ги с помощта на лъжица.
7. Покрийте с алуминиево фолио, докато сиропът е още горещ и оставете да престоят за поне 3 часа. Притискайте ги периодично, за да може да се сиропират равномерно.
8. Сервирайте с натрошени орехи. По желание украсете със звездички анасон.

Някои съвети от нас:
– Ако решите да направите баклавата в тава, просто удвоете количествата, с изключение на сиропа. Той ще бъде достатъчен. Разбира се, за да не ви подведем, пробвахме и този вариант и стана супер! От два пакета бутерки се получи трипластова баклава, отново изключително вкусна!
Баклава за 10 минути БЕЗ печене
– Ако не ви се чака три часа, можете да сложите всяка купичка за 30 секунди в микровълновата. След като изстине напълно, баклавата е готова за ядене. Ако сте я приготвили в тава, покрийте тавата с фолио и сложете да се затопли във фурната за десетина минути.

Да ви е сладко!

Ако рецептите ни ви харесват, подкрепете ни като ги споделяте с приятели, посредством бутоните по-долу. Каним ви също така да харесате страницата ни във Фейсбук и да виждате първи нашите рецепти. Линк към страницата на Вкусната ИграЕТО ТУК.

Сърдечни поздрави,
Екипът на Вкусната Игра

Leave a Comment