Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

6 необикновени сирена от цял свят, които заслужават дa бъдат опитани

Сподели:

Сиренето днес играе важна роля в кулинарията на много световни кухни. Независимо дали става дума за кремообразното бри, твърдия чедър или пикантната горгонзола, всяко едно от тях е уникално и неповторимо. Благодарение на глобализацията всеки от нас може да опита сирена от почти цял свят. Но има няколко доста необикновени и не толкова често срещани сирена, които са странни, но определено заслужават да бъдат опитани поне веднъж. Днес ще ви запознаем с някои от тях.

cheese-3373604_1280
Сирена по света и у нас

1. Casu Marzu (Италия) – това сирене е подобно на хайвер, сервира се с живи личинки. Най-големите му фенове са на остров Сардиния, Италия. Там от векове овцевъдите произвеждат пекорино сирене и го оставят да гние и да привлича мухи. Когато яйцата се излюпят се извършва трансформация и тогава става сиренето Casu Marzu.  Лаврите се въвеждат нарочно в сиренето, за да се разруши цялата му мазнина. Получаната текстура е мека с малко течност и има силен, остер и парещ вкус, който трае часове.

Гордън Рамзи го нарича най-опасното сирене в света.

Yak Cheese
Yak Cheese

2. Yak Cheese (Тибетски общности) – Сиренето се приготвя чрез увиване на изварата от млякото на яка в кърпа и се притиска, за да се отцеди от водата. Когато се отцеди водата сиренето се нарязва на парчета и се оставя да изсъхне, често над дървен огън. Има богат аромат на билки, който идва от естествената и чиста храна, която консумират животните. Може да се открие главно по пазари в тибетските райони на Китай, Индия, Непал и Бутан.

cheese-689652_1280

3. Пуле (Pule), или магарешко сирене (Сърбия) – това е ронливо бяло сирене, което се произвежда от млякото на балканските магарета в Белград, Сърбия. Може да се определи като най-скъпото сирене в света – около 1000евро на килограм. Това е изключително рядко сирене, защото са необходими около 25 литра от магаршко мляко, за да се получат само 2 кг от това ронливо сирене.

Явно не случайно се твърди, че Клеопатра се е къпела в магарешко мляко, за да поддържа красотата си.

epoisse cheese
Epoisses Cheese

4. Еpoisses (Франция) – това сирене е пастообразно и има остър вкус и мирис, произвежда се в Бургундия, Франция. Известно е с това, че е толкова вонящо, че е забранено в обществения транспорт в цяла Франция. Има отличителен червено-оранжев цвят и е направено от пастьоризирано или сурово мляко. Често се сервира с лъжица заради кремообразната му структура.

5. Камилско сирене (Eтиопия, Судан и бедуински общности) – в сравнение с кравето мляко, камилското мляко е с ниско съдържание на мазнини и холестерол и добивът на сирене е по-труден и по-нисък. Има кисел вкус и остър аромат. Може да се открие по щандовете на магазините в ОАЕ, Саудитска Арабия или Коста Кафе в Англия.

dromedary-4118312_1280.jpg

6. Айраг (Airag), познато още като Кумис, или конско сирене – често срещано е в Централна Азия, където на много места конят все още е неразделна част от живота. За да се приготви този тип сирене, млякото от кобилата се оставя да ферментира като се добавят и млечнокисели бактерии и дрожди в конски контейнер наречен “саба”. Сиренето Айраг е подходящо за хора с непоносимост към лактоза. Вкусът на млякото е кисел, но може да бъде и доста сладък.

wine-905098_1280.jpg
Сирене и вино

Разбира се, най добрият приятел на сиренето е виното, но на тази тема ще си поговорим по-обширно много скоро. 🙂

Желаем ви приятен следобед!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel