Да се храним с цветовете на дъгата – пътят към здравословен начин на живот

Да вкусим цветовете на дъгата – живот изпълнен с цвят, енергия и здраве!

За да сме здрави и изпълнени с енергия е важно всеки ден да се храним с разнообразна храна. Сигурно сте чували за израза “храна цветна като дъгата“ или “да изяш дъгата“. Това означава да наблягаме повече на плодове и зеленчуци, които ни осигуряват нужните витамини и минерали за правилното функциониране на организма ни. Този израз може също да бъде много успешен при злояди децата, които доста често избягват да ядат плодове и зеленчуци. Представяйки храната в цветен и интересен вид, винаги помага при малчуганите.

fruit-2073_1280Следващият път, когато посетите магазина, огледайте се и ще забележите тази пъстроцветна дъга от храни около вас. Природата е невероятна, нали?! Освен, че цветната храна е полезна, тя може и да ни подобри настроението. Например една цветна салата със сигурност ще предизвика усмивки и добро настроение, ще погали не само небцето ни, но и очите ни. Консумирайте храните в сурово състояние, когато това е възможно, така са най-полезни. Повече относно причините за това може да прочетете тук:

 

Как да подобрим здравето си, чрез повшаване на вибрациите си

 

Всеки цвят в продуктите носи различни ползи за здравето ни.

ЧЕРВЕНИЯТ цвят означава храни богати на антиоксиданти и ликопен. Такива храни са домати, ягоди, малини,червени чушки, репички и др.

ЗЕЛЕНИТЕ храни пък често съдържат витамин В, витамин Е и витамин К. Тези витамини помагат на нашите клетки, тъканите на тялото ни и кръвта ни да работят правилно. Такива храни са авокадо, краставица, броколи, целина, зелени чушки, маруля, магданоз и др.

ЖЪЛТИТЕ и ОРАНЖЕВИТЕ цитрусови плодове често съдържат витамин С, който подсилва нашата имунна система и ни помага да се лекуваме, когато сме болни и наранени. Богати са също и на бета каротен. ОРАНЖЕВИТЕ храни често съдържат витамин А, който се грижи за очите и кожата ни. Такива храни са лимони, портокали, моркови, тиква, манго, ананас и др.

СИНИТЕ и ПУРПУРНИ храни засилват паметта ни и намаляват риска от рак, съдържат голямо количество антиоксиданти, витамин С, флавоноиди. Такива храни са борвинки, сливи, черно грозде, череши и др.

При храната, освен познатите цветове на дъгата, има още бяло, розово, черно и тъмно кафяво.

РОЗОВИ храни са диня, грейпфрут, сьомга. Ползата им е както от червените храни.
БЕЛИ храни са банани, чесън, кокос, картофи, бял боб и др. Тези храни съдържат алицин и селен и спомагат за намаляване на кръвното налягане и предотвартяват сърдечни заболявания.
ЧЕРНИ храни са черните маслини, черен ориз, черен сусам, черен чай. Те са богати на минерали, включително желязо и калций, и антоцианини.
КАФЯВИТЕ храни са кафе, тъмен шоколад, както и някои видове чай. Кафявите храни са с високо съдържание на полифеноли, устойчив тип антиоксидант, който е доказал, че предпазва организма от рак, диабет, сърдечни заболявания и остеопороза.

Още от утре се опитайте да включите в менюто си всички цветове на дъгата, защото колкото по-разнообразни са цветовете във вашата чиния, толкова повече ползи за здравето ще извлече тялото ви. Eкспериментирайте с консумирането на различни храни, запознавайте се в детайли с хранителните стойности на продуктите. Само така ще успеете да си създадете едни здравословни навици. И както е казал учителят Петър Дънов –

“ Силата на храната е в качеството, а не в количеството“.

Да се храним с цветовете на дъгата

Ето и няколко цветни рецепти от нас, които може би ще ви харесат. 🙂

 

Сладоледени мраморни петифури

 

 

 

Тако от марули със сьомга и киноа

 

 

 

Десерт „Трио портокал“

One thought

Leave a Comment