Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Защо палмовото масло съсипва нашето здраве и как да намалим консумацията му

Сподели:

Здравословният начин на живот става все по-голям приоритет за мнозина. Хората все повече обръщат внимание на етикетите на различните продукти в супермаркетите. Освен съдържанието на калории е важно да четем и всички останали компоненти използвани за направата на дадено изделие. Пазарът е залят от множество и разнообразни стоки, рекламите ни атакуват от всеки ъгъл, затова е важно да се информираме и да подбираме най-добрите и най-здравословни продукти за нас и нашето семейство.

.png

Затова днес ще поговорим повече за палмовото масло и ефекта му върху нашето здраве. Добива се от палмата Еlaeis guineensis, която се среща главно в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия. Естественото състояние на маслото е полутвърдо и се нарича палмов стеарин, а течното състояние – палмово олио. Днес най-големите прозводители са Индонезия и Малайзия. Там именно са изградени и най-големите плантации с маслодайни палми, които осигуряват 80% от добива в световен мащаб. Това обаче води до унищожаването на флората в тези региони, а дори и на фауната – има сведения, че някои видове орангутани вече са застрашени от изчезване.

Палмовото масло е евтин продукт в сравнение със слънчогледовото или кокосовото масло. Прилага се широко в хранително-вкусовата промишленост – при направата на сладки, сладолед, супи, салати, хлебни изделия, сирене и др. Добавя се дори и към други масла, за да може да се постигне по-ниска цена на крайния продукт. Друга широка употреба на това масло е в козметичната индустрия, фармацията и дори в автогоривата. Има жълто оранжев цвят и хората оприличават вкуса му като вкуса на тиква или морков.

butter-1920670_1280Противоречиви са мненията за ползата на палмовото масло/олио – има учени, които го определят като полезно, а други категорично го отричат.

 

За съжаление се откриват все повече доказтелства сочещи за вредата от използването му. В палмовото масло се съдържат наситени мастни киселини, които не могат да се преработят от организма ни и водят до влошаване на холестерола, до проблеми със сърдечно-съдовата система, до напълняване. Дори палмовото масло преминало през термична обработка може да се счича за канцерогенно. Нашето тяло не може да изхвърли напълно тази мазнина и това води до запушване на артерии, което от своя страна води до инфаркт и инсулт. Причината е, че температурата на топене на палмовото масло (над 50 градуса) е по-висока от температурата на човека. Затова трябва доста да се внимава с консумацията на тази мазнина като или се намали или напълно се изключи от нашето меню.

Ако обърнете внимание следващия път на етикетите в магазина ще видите, че почти не може да откриете бисквити, шоколади, вафли, солети, торти и др. без съставката палмово масло/мазнина. Най-добрият начин да намалите консумацията на палмово масло е като сами си приготвяте храната и внимателно подбирате всички съставки.

DSC_0239
Домашен течен шоколад с фъстъчено масло БЕЗ палмово масло

За да ви помогнем, сме ви приготвили една рецепта за дмашен течен шоколад с фъстъчено масло. Вкусна добавка към палачинки, бухти, или просто намазан на филия. БЕЗ палмово масло, БЕЗ консерванти, БЕЗ добавена захар. Рецептата ще откриете като кликнете върху снимката отляво.

Желаем ви слънчев и позитивен ден!

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel