Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Можем ли да заблудим мозъка си, че вкусваме дадено нещо, когато само го миришем?

Сподели:

А вие чували ли сте за Аромавилицата?

Аромат на печени кестени, домашно приготвен хляб с подправки, или пък прясно изцеден портокалов сок – все специфични аромати, които са разпознаваеми и веднага ни подсказват колко вкусна може да бъде храната. Дори и да е перфектно представена обаче, ако храната няма хубав аромат, едва ли ще ни подкани да я опитаме.

От 5-те ни сетива, обонянието е най-силно свързано с емоциите ни. Вдишвайки даден аромат, той достига само за 20 секунди до лимбичната система в мозъка ни, която контролира емоциите ни. Така ароматите предизвикват у нас различни чувства, или асосиации с хора и случки.
А вие какво си представяте, когато помиришете прясно опечено месо, силно ароматно кафе или любим парфюм? Ароматите понякога са “магически” и могат да ни отведат в тотално различно измерение.

Насладата от храната може да се допълни и подсили с едно нововъведение- АРОМАВИЛИЦАТА.

Аромавилицата е изобретена от канадска компания с цел да предизвика вкусовите рецептори на хората по един различен начин. Рецепторите за обоняние в носа ни имат способността да различат доста по-фините аромати в храната, но по начин, по които езикът ни не може.

Никои не ни учи как правилно да вуксваме храната. Повечето от нас се концентрират върху вкусовете, а с помощта на аромавилицата се цели да се усили важността и на носа ни в усещането на вкусовете. Вилицата се предлага в комплект с различни аромати под формата на течни капсули, или масла. Действа като съответния аромат се капва върху попивателна хартия разположена под дръжката на вилицата. Така аромавилицата осигуравя един поток от аромати, които удвояват вкусовете, които нашият мозък може да анализира. Част от ароматите в комплекта са трюфели, кафе, подправки, дим, шоколад и др. Има и програма за по-нестандартно съчетание на ароматите.

А дали е възможно да заблудим мозъка си с мислъта, че вкусваме дадено нещо, когато само го миришем?! Това може да бъде една забавна изненада към вечерята с приятели и семейството. Опитайте се да превърнете своето хранене в ритуал и малък празник за сетивата. Предизвикваме ви днес да сготвите любимото си ястие и да обърнете по-голямо внимание на ароматите и емоциите, които то предизвиква у вас, обърнете внимание на финните вкусове, на малките неща, които до този момент не сте успявали да доловите. Поне за миг оставете настрани забързания ритъм на ежедневието. Настанете се удобно и се насладете на храната си.

Поглезете сетивата си! Радвайте се на живота и не спирайте да опитвате нови неща! Там се крие истинската наслада. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Не чакайте цяла година да се обичате!
Шоколадово фондю с кокос, вино и малини / Chocolate & Wine Fondue
Сладки Валентинки - Чийзкейк чашки БЕЗ печене
Два вида коледни палачинки / Two-Way Pancake Christmas Trees
Ароматен крем с райски ябълки и мандарини / Spiced Persimmon & Clementine Pudding
Щрудел с ябълки и червени боровинки / Cranberry & Apple Strudel