Абонирай се заВкусенБюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин

Можете ли да си представите света без кафе?

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Помощ! Кафето е в опасност!!!

Рано сутрин алармата звъни ли звъни, а в леглото е така удобно и уютно. Познато нали?

Първата ни мисъл рано сутрин обикновено е кафе – да, то ще ме спаси и зареди с бодрост и енергия за предстоящия ден. Тази топла и ароматна напитка се е превърнала в ритуал за много от нас. Повод е за срещи и социализация. И едва ли човек може да си представи деня без кафе.

В Европа 5-те държави, които пият най-много кафе са:

  • Финландия
  • Норвегия
  • Исландия
  • Германия
  • Холандия

А в световен мащаб най-много кафе се пие в Америка и Бразилия. В България кафето е най-популярната топла напитка. Според проучване на човек се падат средно по 249 чаши на годишна база!

За родина на кафето се смята Етиопия, а в Европа кафето е било пренесено и култивирано от холандците и първоначално е било известно като Арабско вино. Най-известни са двата сорта култивирано кафе – Арабика и Робуста. Това, което обуславя различния аромат на кафето е характеристиката на географските региони, в които се отглежда. Най важни фактори са климата и влажност на почвата. Арабика се смята за по-хубавят сорт кафе, защото е по-ароматен и с по-мек вкус. Робуста пък има по-високо съдържание на кофеин и е по-евтин в сравнение с Арабика. За родно място на Робуста се смята западна и ценрална Африка, а на Арабика – Етиопия.

Тази така обичана напитка обаче се оказва в опасност.

Според последни проучвания и първата пълна оценка на рисковете за сортовете растения кафе показват, че 60% от 124-те известни вида кафе са на ръба на изчезване. Дивото кафе Арабика може да се класифицира вече като застрашено, сочат последни изследвания проведени в Global Change Biology.Установено е също така, че 28% от дивите сортове кафе растат извън защитените зони и само половината са запазени в банките за семена. А именно от дивите сортове се получават всички култивирани такива.Заради изменението на климата естествената популация на кафе може да се свие до 50% до 2088г.
Затова не пропускайте да изпийте и днешното си кафе с огромно удоволствие и усмивка! 🙂

0/5 (0 Reviews)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Здравейте! Аз съм Галя.

Добре дошли във Вкусната Игра, мястото, където готвенето се превръща в приключение и с най-обикновени продукти ще създаваме истински шедьоври.

Вкусната стая - мястото, където Готвите Творите Вие!

Tasty Game Media -

Работи с нас!

 

Популярни рецепти

Яхния от френска леща с пушен бекон
Тиквени кюфтета с бекон / Zucchini Fritters With Bacon
Плодови палачинки от овесени ядки с ягоди и ванилия
2 вида американски палачинки с тиквички и овесени ядки / 2-Way Zucchini Oat Pancakes
Салата "Баланс" с боб и слънчогледов тахини дресинг
Домашен дюнер по Великденски