ТОП храните, с които ще живнем през пролетта

Чао, чао, пролетна умора!

Ако вече седмица не знаете къде се намирате, след промяната към лятно часово време, без паника! Няколко храни се притичат на помощ в борбата с лошото настроение, отпадналостта и липсата на енергия. Всички знаем, че зимните месеци доста изтощават организма ни, затова е време да се погрижим за себе си и да обогатим менюто си със следните ТОП храни:

Спанак – когато чуем думата спанак може би първата асоциация на голяма част от хората е с анимационния герой Попай морякът. През 60 те години спанакът придобива голяма популярност благодарение на Попай и всички родители упорито насърчават децата си да консумират този зеленчук. И с основание – ползите му са огромни. Съдържа витамините А, С, Е, К, B1, B2, желязо, калции, магнезии, калий, мед, фолиева киселина, фосфор. Подобрява кръвообращението, действа успокояващо, понижава кръвното налягане, подпомага храносмилателната система и подобрява функиците на червата.

Какво по-хубаво за обяд от една салата с маруля, особено ако е и от домашната градина.

Маруля – зелената салата е богата на магнезий, желязо, фосфор, тиамин, манган, калий, ниацин, селен и цинк, витамините А, С, Е, К. Не съдържа мазнини и има ниско съдържание на калории, затова е предпочитана при различни хранителни режими.

Коприва – изключително полезна е и с доказани лечебни свойства. Повишава имунитета, помага при проблеми с отделителната система, има противовъзпалителни свойства. Копирвата има високо съдържание на желязо и затова е подходящо антианемично средство. Съдържа още голямо количество витамин С, магнезий, калий, хлорофил и фолиева киселина. Може да развихрите въображението си и да включите копривата в менюто си под формата на чай, смути, салата, супа.

Авокадо – наричано е още плодът чудо, заради полезните си своиства и широк обхват на приложение. Освен в кулинарията, авокадото е широко ценено и в сферата на красотата. Съдържа витамин К,С, Е, B5,B6, калий, фолат. Съдържанието на калий е дори повече от това при бананите. Предпочитана храна е за бебета и бременни жени. Авокадото подпомага сърдечно съдовата система, регулира кръвната захар. Може да се приложи в множество смутита, салати, супи, сосове и десерти.

Цитурси – освен, че ще подобрят настроението ви, ще ви заредят с енергия и голяма доза витамин С.
Идеална добавка са за една балансирана диета. Ежедневната консумация на цитруси намалява риска от образуване на камъни в бъбреците. За да извлечете максимално ползите на плода е важно да консумирате фрешовете веднага след изцеждането им. За перфектен старт на деня може да включите чаша вода с лимон – добър помощник за събуждане и активизиране на лимфните потоци в тялото ни. Лимонът има и силни антибактериални свойства.

Природата се пробужда за нов живот и ни предлага своите дарове – насладате им се! И нека да не забравяме, че най-добрата храна за добро настроение е слънцето! 

Да ви е цветно и вкусно!

Leave a Comment